Een camper of een auto huren in Amerika? Dat is een behoorlijk persoonlijke afweging. Maar ook een afweging die mogelijk gepaard gaat met flink wat aannames. Kamperen wekt de indruk fors goedkoper te zijn dan het hoppen van hotel naar hotel. Maar is dat zo als je camperhuur, staanplaatsen (in relatief dure national parcs) en brandstof meeneemt in je berekening?

Ook hangt het af van je persoonlijke situatie. Een stelletje heeft hele andere wensen dan een gezin met 2 kinderen. En uit ervaring kan ik spreken; het welbevinden van je kinderen drukt een flinke stempel op je eigen vakantievreugde 😉

Voors- en tegens autohuur of camperhuur

Uiteraard heeft zowel het rondreizen met een camper als het rondreizen met een auto z’n voor- en nadelen.

Voordelen van een camper:

 • Je installeert je spullen eenmalig in je camper, geen gedoe met in- en uitpakken (handig met kinderen!).
 • Je slaapt elke dag in dezelfde ruimte op hetzelfde bed. Voor kinderen kan deze routine erg prettig zijn/veilig aanvoelen tijdens de turbulentie van een rondreis.
 • Je kunt onderweg eenvoudig stoppen en hebt direct een keuken en toilet bij de hand. En ook hier geldt; met kinderen (vooral kleine kinderen) is dat erg praktisch.
 • Kamperen doe je midden in de natuur. Een prachtige ervaring in nationale parken die Amerika te bieden heeft.

Nadelen van een camper:

 • Tja, vooral gedoe. Even een klein uitstapje maken? Je complete huis op wielen moet je gereedmaken voor vertrek.
 • Gedoe deel 2: Het vullen van de watertank en het legen van de toiletcassette. Dat zal voor niemand een echte hobby zijn.
 • Je moet kunnen (en willen) manoeuvreren met een camper van 3 meter breed en 9 meter lang

Voordelen van een huurauto:

 • Wat een vrijheid en comfort! Je (comfortabele) bed staat klaar, ’s ochtends neem je een douche en vervolgens schuif je aan bij het ontbijt. Je kunt alle tijd besteden aan sightseeing, wandelingen, tours en noem maar op
 • Aan een auto ben je – in tegenstelling tot een camper – vermoedelijk gewend.
 • Ga je een uitstapje maken? Bijvoorbeeld winkelen in het centrum, naar een museum of een basketbalwedstrijd? Een auto pak je snel en parkeren is eenvoudig. Doe dat maar eens met een camper

Nadelen van een huurauto:

 • Huur je een auto dan overnacht je waarschijnlijk in hotels of motels. Ben je op reis met kinderen? Dan slaap je in veel gevallen met z’n allen op één kamer. Vooral met kleine kinderen kan dat onpraktisch zijn; liggen je kinderen op bed dan is je eigen bewegingsvrijheid ook beperkt. Met een camper heb je meer bewegingsvrijheid, zoals onder de luifel van je camper.
 • Overnachten in een hotel betekent dat je aangewezen bent op restaurants. Twee of drie weken dagelijks uit eten met je kinderen? Een vrij dure hobby. En reis je met kleine kinderen? Etenstijd is vaak niet het meest opgewekte dagdeel; in een camper kun je relatief eenvoudig een gezond prakje klaarmaken. Dat wordt in een steakhouse toch wat lastiger.
 • Een huurauto betekent: Leven uit een koffer. Bij vertrek en aankomst zul je je spullen moeten in- en uitpakken, daar waar je bij een camper je tijdelijke woning overzichtelijk kunt organiseren

Rondreis Amerika met kinderen

Zoals te lezen in de voor- en tegens kan het reisgezelschap behoorlijk van invloed zijn op je keuze. Met kinderen, vooral kleine kinderen, heb je net even andere prioriteiten dan een stelletje of twee vrienden die een roadtrip maken. Een camper biedt vele voordelen indien je met kinderen reist, een auto biedt weer veel comfort en gemak indien je zonder kinderen reist.

Kosten huurauto of camper

Een kostenvergelijking tussen een huurauto of camper is lastig te maken. Het hangt erg af van je persoonlijke situatie en wensen; een eenvoudige Toyota Yaris of luxe SUV? Een camper geschikt voor 2 personen of een 10 meter lange motorhome voor 6? Wens je 4 of 5 sterren accommodaties (bij een huurauto) of is een eenvoudig motel ook mogelijk?

Kortom; te veel variabelen om een eenvoudige kostenvergelijking te maken.

Op het eerste oog is een camper vaak goedkoper dan een huurauto + hotels. In de praktijk is het verschil vaak niet bijzonder groot, en wel om de volgende redenen:

 • Een camper huren is vele malen duurder dan het huren van een auto.
 • Een camper verbruikt fors meer brandstof, een stevige camper verbruikt zo 25 liter op 100 kilometer (auw!).
 • Staanplaatsen kunnen tijdens het hoogseizoen en op nationale parken behoorlijk aan de prijs zijn ($50 a $75 per nacht zijn gangbare tarieven).

Waar huur ik een auto of camper?

Wil je een auto huren in Amerika? Lees dan hier alle ins- en outs. Ga je toch voor een camper? Daar schrijven we binnenkort meer over 😉