Heel wat mensen beschouwen wegen als een middel om van punt A naar punt B te gaan. Ga je op reis door Amerika? De geweldige wegen maken van de reis alleen al een hele bijzondere ervaring.

In de Verenigde Staten vind je tal van autoroutes die het land doorkruisen en die je langs de mooiste locaties brengt. Deze top 10 lijst van roadtrips zijn geen must omwille van hun bestemming, maar wel om de reis zelf.

1. Route 66

Route 66

Route 66

Laten we beginnen met de klassieker onder de roadtrips. Route 66 wordt ook wel eens de Mother road genoemd omdat het een groot stuk van de VS doorkruist. De meeste reizigers beginnen hun reis in Chicago en rijden zo naar het westen richting Santa Monica. Onderweg kan je een uitstapje maken richting de Grand Canyon of Death Valley.

2. Alaska Highway

Alaska Highway

Alaska Highway

De Alaska Highway ligt in Alaska, de grootste en meest afgelegen staat van de verenigde staten. De historische Alaska Highway mag dan wel voor een groot stuk door British Columbia lopen, toch moet het deel in Alaska zelf zeker niet onderdoen. Dit is een ware must voor wie houdt van avontuur en de wildernis. Zeker het stuk tussen Fairbanks en Anchorage is erg de moeite. Het passeert onder andere Denali National Park, waat je de hoogste berg van Noord-Amerika vindt.

3. Pacific Coast Highway

Pacific Coast Highway

Pacific Coast Highway

De Pacific Coast Highway is misschien wel een van de mooiste autoroutes in de VS. Deze route langs Route 1 loopt langs de volledige westkust van de Verenigde Staten. Met indrukwekkende passages zoals de beroemde Big Sur, de iconische Golden Gate Bridge en honderden mijlen aan prachtige kuststroken zal je erg vaak willen stoppen onderweg. We raden dan ook aan om ruim wat tijd te rekenen voor deze route.

4. Highway 12

Highway 12 Red Canyon, Utah

Highway 12 Red Canyon, Utah

Wie houdt van ruwe natuur zit in Utah goed. Met verschillende nationale parken zoals Bryce Canyon, Capital Reef en het Grand-Staircase Escalante National Monument kan je hier makkelijk een vakantie vullen. Highway 12 is de autoroute die deze nationale parken verbindt en is dus erg populair onder reizigers. Een van de mooiste stukken is tussen het dorp Escalante en Boulder waar een stuk weg is gelegen op een nauwe hoogte met beide flanken die steil naar beneden hellen. Hierdoor lijkt het alsof je vliegt door het prachtige rotsachtige landschap.

5. Blue Ridge Parkway

Blue Ridge Parkway

Blue Ridge Parkway

Deze autoroute tussen Shenandoah National Park in Virginia en de Great Smoky Mountains in North Carolina zal ervoor zorgen dat je 469 extra mijlen op je teller van je wagen hebt staan. Deze roadtrip brengt je op reis doorheen de levende tradities van Appalachian regio. Zo duik je onder andere in de agrarische geschiedenis van de streek en leer je de Cherokee tradities kennen. Ook zie je natuurpracht zoals bergpanorama’s, Whitewater Falls en Linville Gorge.

6. Colorado naar Lake Tahoe

The Loneliest Road

The Loneliest Road

Deze route staat gekend als de Loneliest Road in de VS. Hij leidt je over de Rocky Mountains, Crested Butte en Colorado’s Black Canyon in het Gunnison National Park. Onderweg krijg je verzichten op met sneeuw bedekte bergtoppen, azuurblauwe meren en alpenweiden voorgeschoteld. Eens uit Colorado rijd je Utah binnen en wordt het nog beter met nationale parken zoals Arches en de Canyonlands.

7. Overseas Highway

Overseas highway naar de Key West island

Overseas highway naar de Key West island

Dit is een van de kortere roadtrips met een afstand van slechts 150 mijl. Vanuit Miami rijd je doorheen de Florida Keys om via Route 1 uiteindelijk te eindigen in Key West. Vergeet zeker Little Havana in Miami niet te bezoeken. Ook de Seven-Mile-Bridge, een van de 42 bruggen die je moet oversteken, is een prachtige ervaring.

8. Olympic Peninsula Loop

Olympic Peninsula Drive

Olympic Peninsula Drive

Deze route start in de hoofdstad van de staat Washington, Olympia, gelegen in de schaduw van Mount Rainier. Via Highway 101 rijd je naar het noorden in een boog omheen het Olympic schiereiland en nationale park. Onderweg zijn er verschillende wandelmogelijkheden. Ook rijd je in het nationale park door het Hoh regenwoud, het grootste gematigde regenwoud in de VS.

9. Arizona 89A

Deze route in Arizona loopt over een afstand van 84 mijl van Prescott naar Flagstaff doorheen een rood rotsachtig landschap. De regio rond Sedona is een van de mooiste in de VS en zou makkelijk een nationaal park geweest kunnen zijn. Met indrukwekkende rotsformaties en hoge canyons zal je onderweg vaak stoppen voor foto’s. De route eindigt op het Colorado Plateau.

10. Going to the Sun Road

De Going to the Sun Road is een route in Montana die in de winter vaak onder een diepe laag sneeuw ligt. Dat komt omdat je hoge passen moet overbruggen. Zo ligt Logan pass, het hoogste punt van de route op een hoogte van 2026 meter. Het is de enige weg die het Glacier National park doorkruist waardoor het vaak bereden wordt door bezoekers van het park.